Zero waste, w ogólnym i jednocześnie dosłownym tego słowa znaczeniu to „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Życie człowieka to znacznie więcej niż kupowanie i spożywanie jedzenia. Niestety generujemy śmieci i zanieczyszczenia również zapewniając sobie ubranie i ciepło, dbając o higienę, chcąc się przemieszczać, pracować, a także korzystać z życia społecznego lub kulturalnego.
Jednym z ważnych aspektów zero wasze jest wykorzystywanie resztek jedzenia, które mogą okazać się genialną bazą do stworzenia nowych dań.
Cele warsztatów: nauka efektywnego przygotowywania dań i minimalizowania strat w trakcie gotowania, a także jak przechowywać produkty kuchni roślinnej, by starczały na jak najdłużej. Oprócz gotowania uczestnicy poznają wiedzę na temat zdrowego odżywiania, komponowania potraw, smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej.
Dania w programie do przygotowania przez uczestników:
- Przeciwzapalna zupa kurkumowa z amarantusem i ciecierzycą
- Pieczone obierki ziemniaczane z wegańskim majonezem curry z aquafaby
- Warzywne burgery Zero Waste z pesto z łodyg kolendry i pietruszki
- Gryczane, korzenne jabłkowe crumble
- Kompot ze skórek po jabłkach
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
Czas trwania: 3-4 godziny
Organizator: CookUp
Prowadzący: Michał Lachura – szef kuchni Organic Corner Bistro. Od wielu sezonów uczy, jak zdrowo przechodzić na dietę wegańską. Jego potrawy są nie tylko smaczne, ale także prawidłowo zbilansowane.
Termin: 22.04.2020
Miejsce: Warszawa, ul. Racławicka 99
Cena: 299 PLN
Certyfikat po ukończeniu warsztatów: brak