Hello Kimchi – warsztaty kuchni koreańskiej

GASTRONOMIA I TURYSTYKA

Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie, mimo to jest jeszcze mało znana w naszym kraju. Kimchi, pasta doenjang, mięsne bulgogi czy bibimbap to jedne z wielu pozycji obecnych w koreańskim menu.

W życiu Koreańczyków nadal jednym z ważniejszych składników jest ryż, ale wśród młodego pokolenia co raz częściej popularność przechodzi na zachodnie dania i fast food. Ryż zazwyczaj otoczony jest masą przystawek, takich jak: warzywa, zupy, potrawy jednogarnkowe i mięsa.

Kuchnia ta staje sie coraz popularniejsza, dlatego warto jest zapoznać się z wiedzą na temat tych chętnych i gotowych do odkrycia przez świat potraw.

Cel szkolenia: wprowadzenie w świat kuchni i kultury koreańskiej. Poznanie tradycji kulinarnych Korei m.in. smaków, produktów, przypraw i technik przygotowania tamtejszych dań. Uczestnicy dowiedzą się także, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania koreańskich dań.

Dania do przygotowania zawarte w programie:

  • Kultowe kimchi z chili gochugaru
  • Japchae z sezonowymi warzywami i wołowiną
  • Kimchi Jjigae – koreański gulasz z tofu
  • Hotteok – słodkie, drożdżowe placki nadziewane orzechami, cynamonem i cukrem muscovado

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.

Czas trwania: 3-4 godziny

Organizator: CookUp

Prowadzący: Piotr Bruś-Klepacki – podróżnik i kucharz, który gotował m.in. w modnej restauracji Koreanka

Termin: 26.06.2020

Miejsce: Warszawa, ul. Racławicka 99

Cena: 299 PLN

Certyfikat po ukończeniu szkolenia: brak

 

CZYTAJ WIĘCEJ I ZAPISZ SIĘ

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *