ABC Woka

GASTRONOMIA I TURYSTYKA

Dlaczego wok rozkochuje w sobie pasjonatów gotowania?

Wok jest specyficznym naczyniem – łączy w sobie zalety garnka i funkcjonalność głębokiej patelni, ale jego najbardziej niezwykłą cechą jest to, że ta rozchodząca się łagodnie ku górze misa potrafi przygotowywać zjawiskowo smakujące potrawy dzięki olbrzymiej powierzchni parowania. Przykryty pokrywą wok zrobi to, czego nie umie tradycyjny garnek. Najważniejsze zalety woka? Wszystkie wartości odżywcze duszonej, czy gotowanej potrawy pozostają w produktach. Przy tradycyjnym gotowaniu w garnku, który ma pionowe ścianki, para wymyka się z naczynia i tym samym, w często nadmiernym stopniu, pozbawia potrawy witamin i wartości odżywczych.

Cel szkolenia: nauka podstawowych technik pracy z wokiem, poznanie niezbędnych narzędzi i akcesoriów wykorzystywanych zarówno do smażenia jak i gotowania na woku. Nie zabraknie też ciekawostek o Azji – tradycyjnych daniach, przyprawach czy produktach wykorzystywanych w tamtejszej kuchni. Co więcej każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie i przygotuje 4 dania na swoim woku.

Dania do przygotowana w programie szkolenia:

  • Pad Thai Kai – tradycyjny makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem
  • Nua Pad Prik – wołowina chili z dodatkiem słodkiej tajskiej bazylii
  • Gai Pad King – kurczak stir fried z imbirem i grzybami
  • Pad Makeua Yao – smażony na woku bakłażan z tajską bazylią i chili

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.

Czas trwania warsztatów: 3-4 godziny

Organizator: CookUp

Prowadzący: Maciej Bartkowiak – szef kuchni restauracji Shoku, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok

Termin: 04.05.2020

Miejsce: Warszawa, ul. Racławicka 99

Cena: 319 PLN

Certyfikat po ukończeniu warsztatów: brak

 

CZYTAJ WIĘCEJ I ZAPISZ SIĘ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *